Ekskurzije društva

V nedeljo, 3. 12. 2017 se nas je nekaj manj kot 40 članov društva v zgodnjih jutranjih urah prešerne volje odpravilo proti Cerknici in naprej po avtocesti do Izole, čudovitega obmorskega mesta, kjer sta nas čakali jutranja kavica in lokalni vodič, s katerim smo si ogledali samo mestno jedro in uživali v toplih sončnih žarkih, božanju vetra in poslušanju morskih valov.
Pot nas je nato vodila preko Vanganela do Marezig, kjer smo bili deležni razlage zgodovine in življenja tamkajšnjih prebivalcev s strani kletarja in lokalnega pridelovalca vin, ki nas je nato povabil na degustacijo ekoloških vin in domači narezek.
Udeleženci smo bili veseli in dobre volje, saj nas je poleg dobro pripravljenega programa našega predsednika Darka ves čas poti spremljal harmonikar z domačimi vižami in napevi, na avtobusu pa so za dodatne razlage o zgodovini krajev, skozi katere smo se peljali, izobraževali posamezniki, ki so zares veliko vedeli. Slišali smo tudi deklamiranje pesmi in verzov Franceta Prešerna, kajti na ta dan se je rodil tudi ta naš največji pesnik.
Do končnega cilja smo se od Marezig peljali mimo Svetega Antona, Gračišča in Kubeda vse do Hrastovelj, kjer smo si z vodičko ogledali znamenito cerkvico Svete Trojice z znamenitimi freskami. Med njimi je najbolj poznana freska »Mrtvaški ples«, zato je dodatno razlago prispeval tudi naš član, sicer akademski slikar. V znanem kmečkem turizmu smo se okrepčali s kosilom, nekaj članic pa je postreglo s sladkimi dobrotami, ki so jih pripeljale s seboj. Največje presenečenje pa nam je na koncu te ekskurzije pripravil predsednik društva s srečelovom, kjer smo bili vsi deležni lepe nagrade, ki jo je daroval sponzor, ki je tudi član društva, ter kvizom, katerega tematika je bila poznavanje Rakitne, okolice in njenih naravnih lepot. V vlogi tekmovalcev je nastopilo več kot 10 članov, prvi trije pa so prejeli lepe nagrade, ki so jih poklonili sponzorji z Rakitne.
Domov smo se vrnili dobre volje in seveda bomo tudi v letu 2018 poročali o dogodkih na ekskurzijah, ki se že snujejo.